Harplessen
Header

Jazzharplessen

Pop- en Jazzharp lessen!


Elektrische of akoestische folkharp of pedaalharp

Dit vervolgprogramma kan gevolgd worden na het basisprogramma harplessen.  Om de speelvaardigheid verder te ontwikkelen blijven akkoord- en toonladderspel onder de aandacht. Van belang is de ontwikkeling van het spelen op het gehoor, improvisatie, soleren, het spelen van akkoordenschema’s en muziektheorie. Dit alles wordt toegepast in het arrangeren en spelen van popsongs. De docente heeft speciaal hiervoor de methode Harpomania geschreven.

Ook andere stijlen passeren de revue alsmede speciale harptechnieken die in pop&jazz muziek gebruikt worden; bijvoorbeeld slide, slap bass, afdemptechnieken enz. Omgaan met de apparatuur en geluidseffecten van de elektrische harp worden behandeld. Het meespelen in een band wordt zeer op prijs gesteld!

Repertoire
Popsongs, Harpomania, Latin, Blues, Boogie, Rock&Roll, jazz enz.

Studeren
Half uur per dag, uitgebreid naar gelang het repertoire van de leerling.

Eindniveau
De leerling kan zelf op redelijk niveau popsongs arrangeren. Speelt mee in een band en geeft korte soloconcertjes. Speelt achtergrondmuziek (eventueel in duo-vorm).


Gevorderden pop/jazzharp

Aan de techniek worden nu voicings en shearingtechnieken toegevoegd. Alle onderdelen die aan bod kwamen bij het vervolgprogramma worden verder uitgediept. De akkoorden krijgen toevoegingen om jazz standards te kunnen spelen tot zover dit op hakenharp mogelijk is. Het studeren van de speciale technieken in de pop&jazz muziek blijft aan de orde, alsmede de ritmische training. Het zelf componeren van songs en het ontwikkelen van een eigen speelstijl wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. De leerling wordt dan ook op dit niveau aangeraden workshops te volgen, veel concerten te bezoeken en andere stijlen te beluisteren. Ook in dit programma liggen de finesses in voordracht op de voorgrond. De leerling wordt aangeraden in een jazzcombo of in een combo met een andere stijl te spelen.

Repertoire
Lichte muziek naar keuze van de leerling.

Eindniveau
De leerling functioneert zelfstandig in een band/combo naar eigen keuze. De leerling kan op een redelijk niveau soleren. Hij/zij speelt achtergrondmuziek, speelt (solo)concerten.

De leerling kan op redelijk niveau jazzstandards arrangeren.