Harplessen
Header

Lesprogramma

Algemeen basisprogramma

 

De kinderen maken kennis met de techniek van het harpspelen, de juiste zithouding achter de harp, de houding van de handen en de manier waarop de snaar wordt aangetokkeld. De kinderen leren de harp kennen en het benoemen van de onderdelen ervan. De namen van de snaren en hun noten en de overige kennis van het notenschrift wordt op speelse wijze overgebracht. Voorop staat het plezier hebben in muziek maken! Er worden dan ook veel leuke liedjes, speciaal voor kinderen geschreven, gespeeld. Er gaat veel aandacht uit naar improvisaties op akkoordenschema’s. De leerlingen leren zelf begeleidingen maken en melodieën. Muzikale spelletjes komen aan de orde in de lessen en ook het samenspel wordt gestimuleerd. De training van een zuiver en muzikaal gehoor ontwikkelt zich spelenderwijs. De leerling leert gaandeweg het eigen instrument stemmen, eventueel met behulp van een stemapparaat. Het basisprogramma duurt ongeveer 3 jaar.

Voor volwassen leerlingen is dit programma naar hun keuze volledig aangepast.

Studeren: een half uur per dag. In het begin twee keer 10 minuten, uitbreidend naar twee keer 15 minuten. (afhankelijk van de leeftijd van de leerling)

Harpsoort:

  • Troubadourharp (1 á 2 jaar). Kan 1 jaar gehuurd worden.
  • Hakenharp (folkharp)

Repertoire:

  • De vreselijke avonturen van Harpie Harrie en Oktavia Harpopus (improvisatie voor harp) – Ghislaine Maclaine Pont
  • Het harpboek voor het 1e jaar – Ghislaine Maclaine Pont.
  • Methode voor de troubadourharp – Annemarie van Dijk.

 

Voorts een greep uit zoveel mogelijk verschillende stijlen zodat de leerling een bewustere keuze kan maken voor het vervolgprogramma. Bijvoorbeeld: volksmuziek uit verscheidene landen als Ierland, Paraguay, Holland enz.; klassieke muziek; religieuze muziek; liedjes uit het Disneyboek, Country- en Westernmuziek; popmuziek enz. Hierbij staat de keuze van de leerling centraal. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan de techniek van het harpspel. Wekelijks studeren de leerlingen toonladder- en akkoordoefeningen alsmede bindingsoefeningen (vaak in de vorm van études: Harp Exercises For Agility & Speed – D. Friou ).

Algemeen basisprogramma, vervolg

(popharp zie jazzharplessen) Vanuit de basisvaardigheden wordt het harpspel verder uitgebouwd. Toonvorming en dynamiek worden verder ontwikkeld en de kennis van het muziekschrift en –theorie wordt uitgebreid: notenlezen, twee balken combineren, kennis van maat- en toonsoorten, intervallen, drieklanken, en septiemakkoorden.De techniek van het harpspelen, toonladders, akkoorden, bindingen, blijft onder de aandacht. Het improviseren wordt in dit stadium uitgebreid. Op de harpgeschiedenis wordt dieper ingegaan. Het vervolgprogramma duurt ongeveer 3 jaar

Repertoire:

De speelstukken worden gezocht of gearrangeerd uit klassiek, modern, volksmuziek, pop/jazz- repertoire. Hierbij wordt gelet op wat de leerling aanspreekt. De leerling kan plaatsnemen in een ensemble of orkest.

Algemeen basisprogramma, gevorderden

Het toonladder- en akkoordspel, etudes blijven een onderdeel van de lessen. De finesses in de voordracht echter voeren in deze fase de boventoon, evenals de verschillende manieren van spelen op de harp (effecten). Hierbij is een ontspannen tokkeltechniek belangrijk. De leerlingen specialiseren zich nu in een bepaalde stijl zoals klassieke muziek, volksmuziek of lichte muziek. De leerling wordt gestimuleerd zich cultureel muzikaal breder te ontwikkelen door middel van het volgen van workshops in diverse stijlen, bezoeken van concerten, het lezen van specifieke vakliteratuur etc.

Repertoire:

Naar keuze van de leerling.

Studeren:

Half uur per dag of langer.

Eindniveau:

De muzikale creativiteit is inmiddels zover ontwikkeld dat de leerling op redelijk niveau eigen arrangementen schrijft. De leerling wordt in staat geacht zelfstandig kleine concertjes of achtergrond muziek te spelen al dan niet in duo-vorm. Hij/zij kan functioneren in een heterogeen ensemble.

Pedaalharp

In verband met de hogere spanning van de snaren en de zwaarte van het instrument worden de zithouding en de tokkeltechniek flink onder de loep genomen.

Programma en repertoire

Zie hakenharp, uiteraard uitgebreid met de muziekstukken en études die specifiek voor dit instrument zijn geschreven.